Wil Forum geen avondklok in Rotterdam of Leefbaar?

4 November 2020, 00:19 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Kuijpers (links) en Eerdmans (inzet)

door Jan D. Swart

Joost Eerdmans, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam en sinds kort ook officieel kandidaat voor Forum voor Democratie, ziet niks in een avondklok in Rotterdam.

Zijn stadgenoot Ernst Kuijpers, voorzitter van de Landelijke Acute Zorg, zou er daarentegen dolgelukkig mee zijn, vooral bezien in het licht van de vrijwel onbeheersbare actuele toename van coronapatiënten in de Zuid Hollandse ziekenhuizen.

Die tegenstelling oogde redelijk pijnlijk donderdagavond tijdens de uitzending van Jinek. Enerzijds Kuijpers die uitlegde dat zelfs een hartoperatie in Erasmus MC onder deze omstandigheden niet meer kan worden uitgevoerd, en anderzijds Eerdmans die er schokschouderend niet erg van onder de indruk leek.

Net als zijn tweelingbroer Baudet zei Eerdmans niet veel te snappen van de aanvullende coronamaatregelen van het kabinet. Winkels die open blijven en musea die dicht moeten. Rare contrasten. Ze waren van zijn gezicht af te lezen. Ook omdat ze niet waren uitgelegd en niet uit te leggen zijn.

Maar recht tegenover hem Prof. dr. Kuijpers, die de disharmonie misschien ook niet helemaal kon plaatsen, maar in elk geval de politiek niet toeliet tot de dagelijks pijnlijke realiteit en vooral vanuit de nood (welk kwartje bij Eerdmans nog was gevallen) de avondklok propageerde. En daar ging Eerdmans toch een beetje de mist in, althans in relatie tot Leefbaar dat in Rotterdam een juweel van een zorgbeleid heeft. Vooral voor kwetsbare ouderen.

De vraag rees: voor welke partij zat hij bij Jinek aan tafel? 

‘’Het zullen je ouders maar zijn, die moeten horen dat hun operatie aan hun hart niet door kan gaan’’, reageerde Jinek, die partij koos voor Kuijpers, die op zijn beurt extra maatregelen in Rotterdam en de regio Zuid Holland Zuid (inclusief de Hoeksewaard) ‘’ontzettend verdedigbaar" vond. ‘’De besmettingen zijn daar zes keer zo hoog als in Groningen", zei hij.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zei bij Op1 voorstander te zijn van aanvullende maatregelen in regio's met een hoog aantal besmettingen.